W tegorocznej edycji wzięło udział 12 grup i stowarzyszeń KGW z dziewięciu powiatów Małopolski: bocheńskiego, krakowskiego, limanowskiego, nowotarskiego, nowosądeckiego, olkuskiego, tarnowskiego, wadowickiego oraz wielickiego.
Dalsza część artykułu pod reklamą.
Gospodynie z Kokotowa zachwyciły jury swoimi umiejętnościami, zdobywając pierwsze miejsca w kategoriach:
- Tradycyjna potrawa: za wyjątkowy żur z grzybami i fasolą,
- Scenki obyczajowe z życia dawnej wsi: za inscenizację „Zapust”,
- Rękodzieło: za kunsztowne palmy i krzyżyki wielkanocne.
W konkursie pieśni ludowych zajęły natomiast trzecie miejsce. Dzięki tym osiągnięciom, KGW Kokotów – wspierane przez Stowarzyszenie Przyjaciół Kokotowa – zdobyło pierwsze miejsce w klasyfikacji generalnej, zgarniając główną nagrodę przeglądu.
Jury, złożone z etnografów, muzyków i specjalistów z dziedziny gospodarstwa wiejskiego, po raz kolejny doceniło talent i zaangażowanie kokotowskich gospodyń. W poprzednich edycjach konkursu panie również odnosiły sukcesy, zdobywając nagrody za kunszt kulinarny (m.in. za sekulotkę, syrwoconkę, zupę z byle czego czy bidę z kminkiem) oraz artystyczny (m.in. za „światy i wycinaki z opłatków”).
To jednak nie jedyny tegoroczny triumf KGW Kokotów. We wrześniu podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku w Wieliczce zdobyły pierwsze miejsce w kategorii kół gospodyń wiejskich za potrawę „kura bez pióra”.
Ich pasja i zaangażowanie nie tylko promują regionalną kulturę, ale także przyciągają uwagę miłośników tradycyjnych smaków i obyczajów.
Dodaj komentarz