Gazeta Wielicka - Najnowsze wiadomości z Wieliczki, Niepołomic, Gdowa, Kłaja i Biskupic

Pomidory z opactwa

Mniszki, podobnie jak babcie, mają sposoby na wszystko. Także na aromatyczne i słodkie pomidory. Uprawiane w warunkach naturalnych, bez grama chemii smakują wybornie. Takie właśnie pomidory można nabyć w naszym opactwie.

Pomidory uprawiane są w szklarni przy zastosowaniu ekologicznych środków. Występują w dwóch odmianach: boderina i antalia. Idealne do spożycia w postaci świeżej i surowej, jak również do przetworów. Gdy chodzi o przetwory to w ofercie są pomidory całe w zalewie octowej i osolonej, przecier pomidorowy, ketchup domowy oraz konfitury z zielonych pomidorów i czerwonych pomidorów na słodko z dodatkiem min. cynamonu.

Pomidory można nabyć w klasztorze w Staniątkach koło Niepołomic, a także w sklepiku benedyktynek w Opactwie Benedyktynów w Tyńcu.

Zakup pomidorów w staniąteckim opactwie to podwójna korzyść. Z jednej strony dla kupujących, ponieważ warzywa z upraw ekologicznych są zdrowsze. Zawierają mniej substancji chemicznych, a ich wartość odżywcza jest znacznie wyższa. Mają w sobie tak cenne substancje jak likopen, beta-karoten, witamina C oraz flawonoidy. Z drugiej środki ze sprzedaży pomidorów są przeznaczone na wsparcie zabytkowego opactwa.

Informacje pod numerem telefonu: 507 677 825.

Foto i tekst: Bogdan Pasek

 

Dodaj komentarz