W siedzibie Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Krakowie odbył się wojewódzki przegląd Tradycyjnych potraw świątecznych i wigilijnych. Naszą gminę reprezentowało KGW Niewiarów.
Dalsza część artykułu pod reklamą.
W przeglądzie uczestniczyło dziesięć kół gospodyń wiejskich, w tym KGW z Niewiarowa. Koło zostało szczególnie wyróżnione, przez powołaną do oceny potraw i dekoracji stołu Komisję konkursową, za różnorodność przygotowanych potraw z wykorzystaniem ryb, a były m.in. to: gołąbki, krokiety, pierogi, uszka, zupa, sałatka. Nie zabrakło również smażonego karpia. Oprócz potraw z ryb były również inne takie jak: groch z czerwonym barszczem, łazanki z grzybami, kluski z makiem, polewka, kasza z suszkami i orzechami. Koło zostało uhonorowane przez organizatorów konkursu wyróżnieniem w formie nagrody pieniężnej i rzeczowej. Przegląd odbył się w ramach projektu pn. ?Aktywne KGW, silne tradycją i kulturą?, który otrzymał dofinansowanie z Województwa Małopolskiego oraz z Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach rządowego programu Aktywności Społecznej Osób Starszych.
Julia Jelonek
Dodaj komentarz