Facebook Ogłoszenia
Gazeta Wielicka - Najnowsze wiadomości z Wieliczki, Niepołomic, Gdowa, Kłaja i Biskupic

Wylądowali na lotnisku w Balicach. W walizkach mieli 103 kg mięsa

pexels-oleksandr-p-1008155

Funkcjonariusze z Oddziału Celnego z Portu Lotniczego Kraków-Balice Małopolskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Krakowie podczas kontroli bagażu podróżnych jednego z rejsów spoza Unii Europejskiej odkryli, że ich walizki są wypełnione aż 103 kg wędlin

Teraz podróżni muszą liczyć się z przykrymi konsekwencjami: mandatem i konfiskatą zakazanych produktów. Na terytorium Unii Europejskiej nie można wwozić produktów mięsnych i mleczarskich bez przeprowadzenia granicznej kontroli weterynaryjnej. W przypadku ruchu podróżnych przywóz takiej żywności jest całkowicie zakazany. Przy wjeździe do UE trzeba liczyć z kontrolami celnymi. Produkty mięsne lub mleczne, przywożone wbrew zakazom, zostaną zatrzymane i zniszczone; podróżnemu grozi również grzywna lub pociągnięcie do odpowiedzialności karnej – mówi Anna Miłosz, kierownik Oddziału Celnego Port Lotniczy Kraków-Balice.

Dalsza część artykułu pod reklamą.

Przywóz na teren UE owoców i warzyw uwarunkowany jest wymogiem posiadania świadectwa fitosanitarnego. Wyjątek stanowi tylko pięć rodzajów owoców. Są to: banany, duriany, ananasy, kokosy i daktyle.

Czytaj także:  Zderzenie 5 aut osobowych w Kłaju. Seria nieszczęśliwych wypadków drogowych na A4

Więcej informacji o towarach objętych ograniczeniami i zakazami w ruchu transgranicznym można znaleźć tutaj.

To ważna informacja również dla polskich podróżnych, którzy wyjeżdżają poza teren UE. Każdy z krajów ma własne zasady dotyczące wwozu określonych produktów, np. wwiezienie  żywności, roślin, zwierząt i skór zwierzęcych do Australii jest całkowicie zakazane. Dlatego zawsze warto sprawdzić ograniczenia przed podróżą do danego kraju, np. stronie polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Jak oceniasz ten artykuł?

Kliknij gwiazdkę, aby go ocenić!

Średnia ocena: 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

Jakub Cybula

Dziennikarz związany z Gazetą Wielicką od początku jej istnienia. Specjalizuje się w relacjonowaniu wydarzeń z małych miejscowości na terenie naszego powiatu. Oprócz pracy redakcyjnej odpowiada za kwestie techniczne związane z utrzymaniem portalu. Prywatnie pasjonat technologii, lokalnych wycieczek oraz aktywnego wypoczynku.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze