Gazeta Wielicka - Najnowsze wiadomości z Wieliczki, Niepołomic, Gdowa, Kłaja i Biskupic

Sushi w Krakowie – oryginalny charakter i korzystny wpływ na zdrowie

Sushi to popularne danie, którego zdecydowanie warto choć raz w życiu spróbować. Posiada charakterystyczny, trudny do podrobienia smak oraz wiele cennych atutów, dla których większość ludzi sięga po nie regularnie. Kto choć raz zamówił sushi w Krakowie, z pewnością wybierze je drugi, trzeci i kolejny raz. Wszystko to dzięki oryginalnemu charakterowi tego przysmaku, który nie jest podobny do żadnego innego dania serwowanego w naszym kraju. W czym tkwi fenomen tego japońskiego specjału?

Sushi to popularne danie, którego zdecydowanie warto choć raz w życiu spróbować. Posiada charakterystyczny, trudny do podrobienia smak oraz wiele cennych atutów, dla których większość ludzi sięga po nie regularnie. Kto choć raz zamówił sushi w Krakowie, z pewnością wybierze je drugi, trzeci i kolejny raz. Wszystko to dzięki oryginalnemu charakterowi tego przysmaku, który nie jest podobny do żadnego innego dania serwowanego w naszym kraju. W czym tkwi fenomen tego japońskiego specjału?

Jak powstaje prawdziwe japońskie sushi?

Sushi można określić za pomocą pięciu przymiotników – jest pyszne, lekkie, zdrowe, świeże i kolorowe. Już sam wygląd tego dania zachęca, aby jak najszybciej je wypróbować i samodzielnie ocenić, czy jego popularność jest uzasadniona. Większość osób, które mają po raz pierwszy styczność z sushi, odpowiada na to pytanie twierdząco i… zamawia je jeszcze wiele razy. Odbiorcami sushi w Krakowie są ludzie w każdym wieku – chętnie jedzą je dzieci i młodzież, osoby dorosłe, a także seniorzy, którzy coraz częściej przekonują się do nowych, nietypowych smaków.

Prawdziwe japońskie sushi powstaje na bazie świeżych, w większości naturalnych składników. Jego podstawę stanowią surowe ryby i owoce morza, gotowany wedle starej japońskiej receptury ryż oraz prażone algi. Brzmi egzotycznie? I tak jest w rzeczywistości – sushi praktycznie w niczym nie przypomina bowiem tradycyjnej polskiej kuchni bazującej głównie na tłustym mięsie i ziemniakach. W przeciwieństwie do niej jest lekkie, pożywne, zdrowe i niskokaloryczne. Posiada przy tym ciekawy, delikatny smak, który doceniają smakosze z całego świata. Sushi w Krakowie zjemy zarówno w klimatycznej japońskiej restauracji, jak i we własnym domu. Coraz chętnie zamawia się je także na lunch do pracy.

Co ma sushi do długiego życia i zgrabnej sylwetki?

Sushi nie bez przyczyny jest uznawane za jedno z najzdrowszych dań świata. Aby przekonać się co do prawdziwości tego stwierdzenia, wystarczy spojrzeć na średnią długość życia w poszczególnych krajach – w ojczyźnie sushi czyli Japonii, ludzie żyją średnio 84 lata, podczas gdy Amerykanie 78, a Polacy zaledwie 76 lat. Niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, a co za tym idzie także długość życia, wywierają nawyki żywieniowe. Te charakterystyczne dla mieszkańców Japonii są całkowicie odmienne od polskich czy chociażby amerykańskich. Sushi, po które mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni sięgają praktycznie codziennie, z pewnością sprzyja dobremu zdrowiu, długowieczności, a także szczupłej sylwetce.

Sushi jest daniem lekkostrawnym i niskokalorycznym. Możemy więc sięgać po nie tak często, jak chcemy, bez zbędnych obaw, że przybierzemy na wadze, czy zniweczymy długie godziny treningów. Pozostaje przy tym tak smaczne, że przestrzeganie niskokalorycznej diety przestaje być przykrym obowiązkiem, zamiast tego stając się znakomitą okazją do wypróbowania nowych smaków i urozmaicenia swojego codziennego menu w nowe, pyszne elementy. Co więcej, sushi w Krakowie możemy zjeść właściwie o dowolnej porze dnia, w tym także zamówić na podwieczorek i kolację, kiedy zaleca się spożywać wyłącznie lekkostrawne, zdrowe potrawy.

Dodaj komentarz