Gazeta Wielicka - Najnowsze wiadomości z Wieliczki, Niepołomic, Gdowa, Kłaja i Biskupic

Pomaganie mamy we krwi – weź udział w akcji krwiodawstwa w Gdowie

fot. Centrum Kultury w Gdowie

Już w czwartek, 5 września, w godzinach 9:00–13:00, odbędzie się kolejna akcja krwiodawstwa w Centrum Kultury w Gdowie. Gmina liczy, że podobnie jak podczas poprzednich zbiórek, pracownicy Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa z Krakowa będą mieli ręce pełne pracy, a osób chętnych do podzielenia się tym bezcennym darem nie zabraknie. Przypomnijmy, że ostatnim razem 12 dawców przekazało łącznie ponad 5 litrów krwi.

Zbiórka krwi odbędzie się w sali widowiskowej Centrum Kultury w Gdowie. Organizatorem wydarzenia jest Centrum Wolontariatu w Podolanach, a współorganizatorami Gmina Gdów, Centrum Kultury w Gdowie oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Gdowie.

Dalsza część artykułu pod reklamą.

Zbiórki krwi pozwalają na realne wsparcie chorych, poszkodowanych w wypadkach i pacjentów potrzebujących na przykład zabiegu transfuzji. Aby móc zostać krwiodawcą, podczas piątkowej zbiórki w Gdowie, należy zadbać o odpowiednie przygotowanie.

Freepik

Jakie są zalecenia Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa?

  • Osoba, chcąca oddać krew powinna pamiętać o nawodnieniu organizmu. Należy wypić minimum 2 litry płynów w ciągu 12 godzin przed donacją, a około 1 godzinę przed oddaniem krwi należy zjeść posiłek (należy unikać tłustych potraw).
  • Nie wolno spożywać alkoholu w ciągu 24 godzin przed donacją.
  • Należy unikać wysiłku fizycznego oraz zadbać o odpowiednią ilość snu.
  • W przypadku opiekowania się osobą nieletnią należy zapewnić jej opiekę innej osoby, aby móc bezpiecznie oddać krew lub jej składniki.
Czytaj także:  Jak nazwano młode żubry z Puszczy Niepołomickiej? Imiona nie są przypadkowe

PRODUKTY ZALECANE:
– chudy ser biały,
– chude wędliny (drobiowe),
– pieczywo,
– mleko, zupy mleczne, makarony, owsianki, płatki śniadaniowe, ryż, kasza,
– owoce, warzywa,
– miód, dżem, powidła,
– ryby, chude mięso gotowane, chuda wołowina, drób.

PRODUKTY NIEZALECANE:
– tłuste mleko, śmietana, masło, majonez,
– jajka,
– tłuste mięsa i wędliny (kiełbasa, pasztet, parówki),
– tłuste ryby (łosoś, makrela),
– ostre przyprawy,
– fast foody (chipsy, frytki, hamburgery).

Jak oceniasz ten artykuł?

Kliknij gwiazdkę, aby go ocenić!

Średnia ocena: 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten artykuł.

Anna Palonek

Dziennikarka związana z Gazetą Wielicką od 2020 roku. Specjalizuje się w relacjonowaniu wydarzeń z Wieliczki, Niepołomic i Bochni. Oprócz pracy redakcyjnej angażuje się w działania marketingowe, wspierając promocję i budowanie wizerunku portalu. Prywatnie pasjonatka literatury, dalekich podróży i inicjatyw społecznych.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Partnerzy